Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Bedre batteritid på Macen din (OS X Yosemite)

bedre batteritid mac

Vi har fått mange tilbakemeldinger på at Macens batteritid har blitt betraktelig kortere etter å ha oppdatert til OS X Yosemite. Vi har sett på problemet, kommet fram til en forklaring og 10 kjappe løsninger.

Føst og fremst vil batteritiden være, som beskrevet på internett «ræva», et par dager etter oppdatering. Dette finnes det en forklaring på, og det er ikke noe å uroe seg over. En av grunnene til at Macen ellers er så kvikk, er at Finder har stålkontroll på hvor filene dine ligger. For at Finder skal ha denne kunnskapen, må hele Harddisken din indekseres, eller kartlegges. Etter oppdatering, vil den indekseres på nytt. Dette er den ferdig med etter et par dager, og batteritiden vil bli betraktelig bedre. Macen gjør deg altså en tjeneste, på bekostning av batteritid.

Videre vil det følge 10 raske knep for å bevare verdifull batteritid.

1. Slå av gjennomsiktighet

Animasjoner og fancy visuelle effekter kan koste Macen mye batteri. Ved å slå av gjennomsiktighet kan du spare mye. Les hvordan her.

2. Administrer i Aktivitetsmonitor

Aktivitetsmonitor har vi omtalt før. Den gir en oversikt over bruk av for eksempel Hukommelse, CPU og batteribruk. Her kan du enkelt se hvilke programmer som tar mye strøm, og lukke dem dersom de ikke er i bruk.

batteritid i yosemite

3. Skru av Varslingssenter

Varslingssenteret tar mye batteri. Dette kan settes på «Ikke forstyrr», som vil spare batteri. Merk at du nå ikke får varslinger fra Mail og andre applikasjoner.

batteritid i yosemite

4. Bruk App Nap

App Nap var nytt med OS X Mavericks, og er en funksjon som lar programmene du har i bakgrunnen hvile, og starter dem opp når du bruker dem igjen. Dette sparer Macen for mye batteri, og er alltid aktivert. Den gjør at et program er litt tregere i det du starter det opp. Dersom du derimot er avhengig av multitasking, er det mulig å deaktivere App Nap for enkelte programmer.

Dette gjøres ved å høyreklikke på programikonet i Programmer-mappen i Finder, og trykke på Vis info.

batteritid i yosemite

Herifra kan du huke av for Forhindre App Nap.

batteritid i yosemite

5. Slå av Automatiske App-oppdateringer

Nytt i OS X Yosemite er at App Store laster inn nye oppdateringer i bakgrunnen. Dette er praktisk, men tar mye batteri mens den holder på. Ved å deaktivere denne funksjonen, kan du unngå at det skjer på et ubeleielig tidspunkt, og heller spare oppdateringene til en bedre tid.

Dette gjør du ved å gå til App Store Systemvalg. 

batteritid i yosemite

Huk så av for Last ned nye oppdateringer i bakgrunnen.

batteritid i yosemite

6. Slå av Bluetooth

Akkurat som på iPhone og iPad kan du skru av Bluetooth for å spare støm. Dette gjøres i Menylinjen.

batteritid i yosemite

7. Skru ned Lysstyrke

Høy lysstyrke tar veldig mye strøm, og det er skjeldent man er avhengig av å ha den høyest mulig. Du kan justere ned lysstyrken ved å trykke på F1 på tastaturet. Dette er hendig i en situasjon der du er avhengig av å spare strøm. Når har ladet batteriet, trykker du på F2 for å justere lysstyrken opp igjen.

8. Slå av WiFi

Er du i en situasjon der du ikke er avhengig av WiFi, anbefaler vi å skru den av. Macen søker hele tiden etter nettverk å kople seg til, og dersom du ikke skal bruke internett kan du likesågodt spare den for det arbeidet. Dette gjøres i Menylinjen.

batteritid i yosemite

9. Ta ut CD-rom

Enda du ikke benytter deg av CD eller DVD, er det lurt å mate den ut. Dette er fordi den kan kjøre selv om den ikke nødvendigvis er i bruk, og dette tar mye strøm.

10. Benytt deg av Strømsparing

Strømsparing er et panel i Stystemvalg  som lar deg justere strømbruken på Macen din. Dette med når maskinen og skjermen går i dvale, eller når harddisken går i dvale. Her kan du juster selv, for å maksimere batteritiden.

batteritid i yosemite

batteritid i yosemite

 

Var mye av dette nytt for deg? Hvis det var det anbefaler vi deg å ta en kikk på vårt Ny på Mac-kurs. Kurset varer i 3 timer og går igjennom alt det grunnleggende du trenger å vite ved en Mac.
Passer perfekt for deg som har hatt Mac i flere år eller for deg som er helt ny på Mac.

 

Liker du ikke gjennomsiktigheten i Yosemite?

OS X Yosemite ga Macen et ganske nytt utseende. Mye ser bedre ut enn det gjorde før, mer likt utseendet på iPhone og iPad, men noe er ikke alle like fornøyde med. Du har ganske stor mulighet til å endre dette selv. Dersom du ikke liker OS X Yosemites mer gjennomsiktige utseende er dette mulig å endre. Vi skal gå igjennom hvordan i denne artikkelen.

1. Åpne Systemvalg

2. Her går du videre til Tilgjengelighet.

transparent

3. Huk av for Reduser gjennomsiktighet. 

Når du har klikket deg inn på Tilgjengelighet finner du frem til riktig meny, Skjerm. Her skal vi huke av for Reduser gjennomsiktighet. 

transparent

transparent

Mange synes dette er penere og mer praktisk. Prøv deg frem selv og finn ut hva som er best for deg!

Hvordan sette opp Macen for å sende SMS

Vi i epletips.no klarer ikke slutte å glede oss over OS X Yosemites nye Continuity. Dette er en funksjon som knytter Macen tettere sammen med dine iOS enheter. Vi har skrevet om hvordan du nå kan ringe med Macen din her, og skal gå igjennom hvordan du kan få videresendt tekstmeldinger til Macen og iPaden her.

Det er viktig å understreke at vi her snakker om de tekstmeldingene som får grønne bobler på iPhonen. De som får blå bobler bruker også Apple-enheter. Disse har alltid vært synkronisert med dine andre enheter. Grønne meldinger har du vært pent nødt til å svare på med iPhonen. Vel, nå er det nye tider.

Dette trenger du både OS X Yosemite og iOS 8.1 for å kunne gjøre, så pass på å oppdatere både Macen og iPhonen. Begynn med å gå inn på

1. Åpne Instillinger

2. Finn Meldinger-valgpanelet 

3. Trykk på valget «Videresending av teksmelding»

videresend melding

Når du har trykket på den, vil du få opp en liste med alle dine Apple-enheter som er synkronisert med samme iCloud-konto. Jeg har bare en Macbook, så jeg får kun opp den. Du kan velge å videresende tekstmeldingene til bare en enhet, for eksempel iPaden og ikke Macen.

Når du trykker på bryteren, vil du få opp et panel der du skal skrive inn en kode. Denne koden vil poppe opp på den enheten du har huket av for. Skriv inn koden i panelet, så er du klar!

videresende melding

videresend melding

Hvordan sende meldinger og ringe med Mac

Med OS X Yosemite kom et tillegg som heter Continuity. Dette knytter simpelthen Macen din og iPhonen din sammen. Dette innebærer flere fiffige funksjoner, men de mest iøyenfallende er nok at du nå kan sende tekstmeldinger og ringe med Mac. Disse to tingene skal vi se nærmere på i denne artikkelen. 

Ringe med Mac

Det hele styres fra en svært oppgradert Spotlight. Ved å trykke CMD + mellomromstasten, åpner du Spotlight. Når du søker opp kontakten du ønsker å ringe, får du opp en side fra Kontakter.

hvordan ringe med mac

Ved å holde pekeren over feltet med telefonnummer, vil du få opp en snakkeboble og et telefonrør, akkurat slik som på en iPhone-kontakt. Du ringer ved å klikke på telefonrøret.

hvordan ringe med machvordan ringe med macen

Det er viktig å huske på at Macen og iPhonen må være tilknyttet samme WiFi-nettverk.

 

Sende melding

Du tenker kanskje at dette har eksistert på Macen lenge, og du har dels rett. Tidligere har du bare kunnet sende iMessage, nå kan du sende SMSer til mottakere som ikke har iPhone.

På samme måte som når du ringer, må du nå søke opp kontakten du vil prate med i Spotlight. Denne gangen klikker du bare på snakkeboblen, fremfor telefonrøret. Du vil nå kunne sende meldinger, akkurat som du gjør på telefonen.

sende melding med mac

 

Dersom du ønsker en grundigere innføring i alt det morsomme du kan gjøre med Spotlight, har vi et kurs for det. Det finner du her.

Signere dokumenter med styreflaten

Nå som Mac OS X Yosemite er ute, og mange har fått oppdatert Macen sin, er det på tide å utforske alle de nye og kule funksjonene. En etterlengtet en er at man nå kan signere dokumenter med styreflaten, rett i Apple Mail. Man har med OS X Yosemite generelt mer frihet til å behandle vedlegg i Apple Mail. Dersom du skal sende et signert vedlegg, sparer denne finurlige funksjonen deg for maset med å skrive ut dokumentet for så å scanne det inn igjen. Og det er som alltid svært enkelt, bare følg med her.

Dette tips & trikset dreier seg om OS X Yosemite. Dersom du ikke har oppdatert, står det her hvordan:

Når du har funnet fram til vedlegget du skal sende, lagt det ved, finnes det en knapp i høyre hjørne, når du drar pekeren over. Denne knappen leder deg til en rullemeny som sier Tekstendringer. 

signeriapplemail1

signeriapplemail2

 

 

Klikk på Tekstendringer så kommer du til et panel med flere valg. Her har du flere muligheter til å gjøre endringer, men det vi ser etter er Signaturer. Den ser du ringet rundt på bildet under.

signeriapplemail3

 

Når du trykker på denne, kan du velge om du vil scanne inn din signatur med Facetime-kamera, eller tegne den selv på styreflaten. Vi velger sistnevnte. Det er ganske vanskelig å få det til å se pent ut, så det kan være nødvendig med litt trening.

Skjermbilde 2014-10-20 kl. 19.56.00Skjermbilde 2014-10-20 kl. 19.57.07

 

Når du er fornøyd med resultatet, trykker du Ferdig nede i høyre hjørne, og drar enkelt signaturen din på plass i dokumentet. Her kan du også justere størrelsen på signaturen din. Når du er ferdig, trykker du Ferdig, øverst i høyre hjørne i Tekstendringer-panelet. 

signere dokumenter i apple mail

 

Hvis du synes dette er vanskelig eller har lyst til å lære mer om Macen din – anbefaler jeg deg å ta en kikk på Ny på Mac-kurset vårt.

Ny på Mac-kurset passer perfekt for deg som er helt ny på Mac, eller for deg som har hatt Mac i flere år, men ikke helt forstår eller kan det grunnleggende.

Sånn oppdaterer du Macen din til Yosemite på 1-2-3

Yosemite er det nyeste operativsystemet i rekken av Mac operativsystemer. Versjonen heter Mac OS X 10.10 Yosemite og innfører en rekke nye funksjoner og muligheter for deg som Mac-bruker. I tillegg er så godt som hele operativsystemet redesignet (nytt brukergrensesnitt)

Les mer om endringene og viktige ting du bør gjøre før du oppdaterer i disse tips & triksene:

Har du en av disse modellene, kan du oppgradere til Yosemite:

  • iMac (midten av 2007 eller nyere)
  • MacBook (13-tommers aluminium, slutten av 2008), (13-tommers, tidlig 2009 eller nyere)
  • MacBook Pro (13-tommers, midten av 2009 eller nyere), (15-tommers, midten / slutten av 2007 eller nyere), (17-tommers, sent 2007 eller nyere)
  • MacBook Air (sent 2008 eller nyere)
  • Mac Mini (tidlig 2009 eller nyere)
  • Mac Pro (tidlig 2008 eller nyere)

Sånn oppdaterer du til Mac OS X Yosemite

1. Åpne Mac App Store
2. Klikk på Oppdateringer
3. Klikk Oppdater
4. Vent til nedlastningen er lastet ned og følg instruksjonene om omstart med mer.

Skjermbildene nedenfor viser hvordan det vil se ut:

1. Åpne Mac App Store og klikk på Oppdateringer

Screenshot 2014-10-18 14.55.44
2. Klikk på «Gratis»

1. Skriv inn din Apple-ID og passord

2. Vent til nedlastningen er lastet ned

3. Klikk på fortsett og følg instruksjonene.

Du vil bli bedt om å starte maskinen på nytt igjen, vente en liten stund med mer.

Macen skrur seg av og på automatisk og fullfører så godt som hele installasjonen av seg selv. Alt du trenger å gjøre er å vente – og fylle ut Apple-ID / iCloud-passordet ditt når installasjonen er fullført!

Screenshot 2014-10-17 09.28.06 Screenshot 2014-10-17 09.28.19

Hvis du synes dette er vanskelig eller har lyst til å lære mer om Macen din – anbefaler jeg deg å ta en kikk på Ny på Mac-kurset vårt.

Ny på Mac-kurset passer perfekt for deg som er helt ny på Mac, eller for deg som har hatt Mac i flere år, men ikke helt forstår eller kan det grunnleggende.

Pass på dette når du oppdaterer til Yosemite

Hei! For mannen og dama i gata, kan alt dette virke noe ukjent og forvirrende. Hvis du synes mange av disse ord og uttrykkende er uklare, anbefaler vi deg på det sterkeste at du ser vårt Ny på Mac-kurs. Har du kontroll, er det selvfølgelig bare å lese videre.

OS X Yosemite er den nyeste versjonen av Mac-operativsystemene. Et overhalt/redesignet brukergrensesnitt (det visuelle) og en rekke nye funksjoner, skal gjøre Mac-opplevelsen enda bedre og mer produktiv.

OS X Yosemite er gratis og kommer som en enkel installasjon/oppdatering fra Mac App Store. Akkurat på samme måte som oppdateringen fra OS X Mountain Lion (10.8) til Mavericks (10.9).

Før du oppdaterer til Mac OS X Yosemite (10.10), burde du gjøre et par ting med Macen din. Vi gir deg fem enkle tips for å unngå blemmer med kjipe følger etter oppdateringen.

Dette bør du gjøre / tenke på:

1. Burde du oppdatere til Mac OS X Yosemite?
2. Kontroller at maskinen din kan installere Mac OS X Yosemite.
3. Oppdater og installer Macens programvare og tredjeparts programmer
4. Utfør generelt vedlikehold av Macen din
5. Ta sikkerhetskopi av Macen din

– last ned og installer Mac OS X Yosemite

1. Burde du oppdatere til Mac OS X Yosemite?

Dette er et spørsmål mange brukere stiller seg, etter å ha opplevd noen av problemene med tidligere versjoner av OS X og iOS. Særlig i Lion var det diverse feil og irritasjonsmomenter. Ved oppdateringen til iOS 8 skjedde det også rare ting for enkelte brukere.

Basert på en god del testing, ville jeg generelt si ja. De flest bør absolutt oppdatere til OS X Yosemite.

Spør du meg, er den den eneste gode grunnen til å ikke oppdatere til Yosemite på grunn av kompatibiliteten med noen bestemte programmer eller Apper (har du Mavericks, vil alle programmene fungere i Yosemite også). Mange mener dog også at det redesignede brukergrensesnittet (som egentlig ikke er så forskjellig, bare lysere og hvitere) og vil velge å utsette oppdateringen en liten stund på grunn av det. Et viktigere potensielt problem knyttet til brukergrensesnittet, er lesbarhet av den tynne skriften (systemfinten). Dette kan være spesielt utfordrene å se på med en mindre skjerm (for eksempel en MacBook Air 11’’).

Uansett. Det flate designet og de nye funksjoene er kommet for å bli, så det er (for de fleste) bare å hive seg i det og oppdatere så fort som mulig. Men først må du gjøre disse 4 tingene:

2. Kontroller at Macen din tåler Mac OS X Yosemite.

Det kreves ikke så mye av Macen din for å installere OS X Yosemite. Hvis Macen din nå har Mac OS X (10.9) Mavericks, kan den også kjøre OS X Yosemite. En fin måte å sjekke om du kan installere Yosemite på Macen din, er ved årsmodell.

  • iMac (midten av 2007 eller nyere)
  • MacBook (13-tommers aluminium, slutten av 2008), (13-tommers, tidlig 2009 eller nyere)
  • MacBook Pro (13-tommers, midten av 2009 eller nyere), (15-tommers, midten / slutten av 2007 eller nyere), (17-tommers, sent 2007 eller nyere)
  • MacBook Air (sent 2008 eller nyere)
  • Mac Mini (tidlig 2009 eller nyere)
  • Mac Pro (tidlig 2008 eller nyere)

Sånn sjekker du hvilken årsmodell du har:
1. Klikk på eplet helt øverst til venstre i Menylinjen og så «Om denne maskinen»

2. Klikk på «Mer info…» 1413359365_full.png
3. Les av og bekreft at maskinen din kan oppgradere.

3. Oppdater Macens programvare (og tredjeparts programmer)

Åpne Mac App Store – klikk på Oppdateringer og oppdater det som måtte være. NB! Hvis Yosemite står der, ikke oppdater til Yosemite før du har oppdatert det andre. Hvis du har andre programmer (som de fleste har) kan det være lurt å oppdatere de også. Dette gjøres ofte ved å gå inn på programmet eller inn på nettsiden (stedet du lastet ned programmet). Dette kan eksempelvis være Java, Flash, VLC og andre tredjeparts programmer.

4. Utfør generelt vedlikehold av Macen din

Før du oppdaterer burde du gjøre noen veldig generelle systemvedlikeholdsting. Det er egentlig alltid en god idé, så prøv å gjøre det til en vane. Vi snakker mye om det i Ny på Mac-kurset vårt, men nevner enkelt og greit de to viktigste tingene her:

1. Sørg for å ha nok GB ledig. Slett unødvendige filer og programmer. Hvis du har har lite plass på harddisken, bør du frigjøre diskplass (slette filer og programmer) slik at du har nok tilgjengelig lagringsplass for å installere oppdateringen. Dette sørger også for at du kan være sikker på at Macen har nok plass til å fungere ordentlig. (Du har kanskje fått beskjed om at «Startdisken er full – frigjør plass» tidligere? I så fall vet du hva jeg mener).
2. Slett programmer du ikke bruker og som bare ligger der. Hvis du har noen gamle programmer som aldri blir brukt, kan det være lurt å vurdere å avinstallere for å frigjøre lagringsplass og redusere unødvendig kapastitet.

5. Ta sikkerhetskopi av Macen din

“Being too busy to worry about backup is like being too busy driving a car to put on a seatbelt.”

Du er nesten klar til å installere Yosemite! Men før du gjør det, bør du absolutt sikkerhetskopiere Macen din. Dette bør ikke anses som valgfritt eller uviktig. Uten backup kan du miste viktig filer (bilder, dokumenter og mye mer) hvis noe skulle gå galt.

Dette er et av de viktigste punktene ved denne artikkelen. Har du ikke sikkerhetskopi av Macen din, er dette en perfekt unnskyldning til å begynne med det.

Time Machine er genialt og lett å bruke. Når du har satt opp Time Machine går sikkerhetskopierengen automatisk og rutinemessig og du trenger bare å sette opp Time Machine en gang. Deretter må du bare huske på å koble til harddisken din i ny og ne. Har du en Time Capsule bør eventuelt dobbeltsjekke at Time Machine har tatt backup. Husk å starte en Time Machine sikkerhetskopiering rett før du begynner selve installasjonen av Yosemite. Dette forsikrer deg om at hvis det skjer noe feil, kan du fortsette til nøyaktig der du var rett før problemet oppstod. Ikke hopp over dette!

Vet du ikke hvordan du tar backup? Sjekk ut Backup og sikkerhetskurset vårt her: http://www.epletips.no/kurs/backup-og-sikkerhetskurs/

– last ned og installer Mac OS X Yosemite

    Har du lest og gjort de 5 tingene ovenfor? Da er det bare å åpne Mac App Store og oppdatere til Mac OS X Yosemite. Det kan ta litt tid å laste det ned (avhengig av hvor raskt internett du har). Å installere det krever blant annet en omstart, men er ellers ganske enkelt og greit. Husk at for å utnytte alle funksjonene i OS X Yosemite, bør du også ha den nyeste versjonen av iOS (iOS 8.0.2 eller nyere) på din iPhone, iPad eller iPod touch. Dette gjør at du får funksjoner som Handoff, Contunity, og mange andre morsomme funksjoner.

 

Var det mange ukjente ord, uttrykk og programmer i dette tips & trikset? I så fall bør du ta en kikk på vårt Ny på Mac-kurs. Her lærer vi deg alt du trenger å vite, for å få skikkelig glede av Macen din.

Pass på dette når du oppdaterer til Yosemite

Hei! For mannen og dama i gata, kan alt dette virke noe ukjent og forvirrende. Hvis du synes mange av disse ord og uttrykkende er uklare, anbefaler vi deg på det sterkeste at du ser vårt Ny på Mac-kurs. Har du kontroll, er det selvfølgelig bare å lese videre.

 

OS X Yosemite er den nyeste versjonen av Mac-operativsystemene. Et overhalt/redesignet brukergrensesnitt (det visuelle) og en rekke nye funksjoner, skal gjøre Mac-opplevelsen enda bedre og mer produktiv.

OS X Yosemite er gratis og kommer som en enkel installasjon/oppdatering fra Mac App Store. Akkurat på samme måte som oppdateringen fra OS X Mountain Lion (10.8) til Mavericks (10.9).

Før du oppdaterer til Mac OS X Yosemite (10.10), burde du gjøre et par ting med Macen din. Vi gir deg fem enkle tips for å unngå blemmer med kjipe følger etter oppdateringen.

 

Dette bør du gjøre / tenke på:

1. Burde du oppdatere til Mac OS X Yosemite?
2. Kontroller at maskinen din kan installere Mac OS X Yosemite.
3. Oppdater og installer Macens programvare og tredjeparts programmer
4. Utfør generelt vedlikehold av Macen din
5. Ta sikkerhetskopi av Macen din

– last ned og installer Mac OS X Yosemite

 

1. Burde du oppdatere til Mac OS X Yosemite?

Dette er et spørsmål mange brukere stiller seg, etter å ha opplevd noen av problemene med tidligere versjoner av OS X og iOS. Særlig i Lion var det diverse feil og irritasjonsmomenter. Ved oppdateringen til iOS 8 skjedde det også rare ting for enkelte brukere.

Basert på en god del testing, ville jeg generelt si ja. De flest bør absolutt oppdatere til OS X Yosemite.

Spør du meg, er den den eneste gode grunnen til å ikke oppdatere til Yosemite på grunn av kompatibiliteten med noen bestemte programmer eller Apper (har du Mavericks, vil alle programmene fungere i Yosemite også). Mange mener dog også at det redesignede brukergrensesnittet (som egentlig ikke er så forskjellig, bare lysere og hvitere) og vil velge å utsette oppdateringen en liten stund på grunn av det. Et viktigere potensielt problem knyttet til brukergrensesnittet, er lesbarhet av den tynne skriften (systemfinten). Dette kan være spesielt utfordrene å se på med en mindre skjerm (for eksempel en MacBook Air 11’’).

Uansett. Det flate designet og de nye funksjoene er kommet for å bli, så det er (for de fleste) bare å hive seg i det og oppdatere så fort som mulig. Men først må du gjøre disse 4 tingene:

 

2. Kontroller at Macen din tåler Mac OS X Yosemite.

Det kreves ikke så mye av Macen din for å installere OS X Yosemite. Hvis Macen din nå har Mac OS X (10.9) Mavericks, kan den også kjøre OS X Yosemite. En fin måte å sjekke om du kan installere Yosemite på Macen din, er ved årsmodell.

  • iMac (midten av 2007 eller nyere)
  • MacBook (13-tommers aluminium, slutten av 2008), (13-tommers, tidlig 2009 eller nyere)
  • MacBook Pro (13-tommers, midten av 2009 eller nyere), (15-tommers, midten / slutten av 2007 eller nyere), (17-tommers, sent 2007 eller nyere)
  • MacBook Air (sent 2008 eller nyere)
  • Mac Mini (tidlig 2009 eller nyere)
  • Mac Pro (tidlig 2008 eller nyere)

Sånn sjekker du hvilken årsmodell du har:
1. Klikk på eplet helt øverst til venstre i Menylinjen og så «Om denne maskinen»

2. Klikk på «Mer info…» 1413359365_full.png
3. Les av og bekreft at maskinen din kan oppgradere.

4. Oppdater Macens programvare (og tredjeparts programmer)

Åpne Mac App Store – klikk på Oppdateringer og oppdater det som måtte være. NB! Hvis Yosemite står der, ikke oppdater til Yosemite før du har oppdatert det andre. Hvis du har andre programmer (som de fleste har) kan det være lurt å oppdatere de også. Dette gjøres ofte ved å gå inn på programmet eller inn på nettsiden (stedet du lastet ned programmet). Dette kan eksempelvis være Java, Flash, VLC og andre tredjeparts programmer.

 

 

5. Utfør generelt vedlikehold av Macen din

Før du oppdaterer burde du gjøre noen veldig generelle systemvedlikeholdsting. Det er egentlig alltid en god idé, så prøv å gjøre det til en vane. Vi snakker mye om det i Ny på Mac-kurset vårt, men nevner enkelt og greit de to viktigste tingene her:

1. Sørg for å ha nok GB ledig. Slett unødvendige filer og programmer. Hvis du har har lite plass på harddisken, bør du frigjøre diskplass (slette filer og programmer) slik at du har nok tilgjengelig lagringsplass for å installere oppdateringen. Dette sørger også for at du kan være sikker på at Macen har nok plass til å fungere ordentlig. (Du har kanskje fått beskjed om at «Startdisken er full – frigjør plass» tidligere? I så fall vet du hva jeg mener).
2. Slett programmer du ikke bruker og som bare ligger der. Hvis du har noen gamle programmer som aldri blir brukt, kan det være lurt å vurdere å avinstallere for å frigjøre lagringsplass og redusere unødvendig kapastitet.

 

6. Ta sikkerhetskopi av Macen din

“Being too busy to worry about backup is like being too busy driving a car to put on a seatbelt.”

Du er nesten klar til å installere Yosemite! Men før du gjør det, bør du absolutt sikkerhetskopiere Macen din. Dette bør ikke anses som valgfritt eller uviktig. Uten backup kan du miste viktig filer (bilder, dokumenter og mye mer) hvis noe skulle gå galt.

Dette er et av de viktigste punktene ved denne artikkelen. Har du ikke sikkerhetskopi av Macen din, er dette en perfekt unnskyldning til å begynne med det.

Time Machine er genialt og lett å bruke. Når du har satt opp Time Machine går sikkerhetskopierengen automatisk og rutinemessig og du trenger bare å sette opp Time Machine en gang. Deretter må du bare huske på å koble til harddisken din i ny og ne. Har du en Time Capsule bør eventuelt dobbeltsjekke at Time Machine har tatt backup. Husk å starte en Time Machine sikkerhetskopiering rett før du begynner selve installasjonen av Yosemite. Dette forsikrer deg om at hvis det skjer noe feil, kan du fortsette til nøyaktig der du var rett før problemet oppstod. Ikke hopp over dette!

Vet du ikke hvordan du tar backup? Sjekk ut Backup og sikkerhetskurset vårt her: http://www.epletips.no/kurs/backup-og-sikkerhetskurs/

– last ned og installer Mac OS X Yosemite

    Har du lest og gjort de 5 tingene ovenfor? Da er det bare å åpne Mac App Store og oppdatere til Mac OS X Yosemite. Det kan ta litt tid å laste det ned (avhengig av hvor raskt internett du har). Å installere det krever blant annet en omstart, men er ellers ganske enkelt og greit. Husk at for å utnytte alle funksjonene i OS X Yosemite, bør du også ha den nyeste versjonen av iOS (iOS 8.0.2 eller nyere) på din iPhone, iPad eller iPod touch. Dette gjør at du får funksjoner som Handoff, Contunity, og mange andre morsomme funksjoner.

 

Var det mange ukjente ord, uttrykk og programmer i dette tips & trikset? I så fall bør du ta en kikk på vårt Ny på Mac-kurs. Her lærer vi deg alt du trenger å vite, for å få skikkelig glede av Macen din.

Hva er nytt i Mac OS X Yosemite?

hvordan-oppdatere-macen
OS X Yosemite (Mac OS X 10.10) er den siste versjonen av operativsystemer for Mac. En rekke nye funksjoner og muligheter følger, men for mange kommer nok det visuelle – brukergrensesnittet – til å bli litt av et sjokk. Vi spør oss i denne artikkelen; Hva er nytt i Mac OS X Yosemite?

I utgangspunktet er det utrolig mye positivt og morsomt med det nye operativsystemet. Samhandlingen mellom en iOS-enheten (en iPhone eller iPad) og en Mac blir betydelig bedre og det kommer mange produktivitets / effektivitetsfunksjoner for deg som bruker Macen som et verktøy. Dette er noe av det som er nytt og som kommer med Mac OS X Yosemite:

  • Nytt design
  • Spotlight
  • Safari
  • Mail
  • Continuity
  • iCloud Drive

Nytt design

Gjennomsiktige verktøylinjer gjør det mulig å se informasjonen som finnes i andre vinduer og gjør at utseendet på din mac blir helt unikt.

Nytt design og nye funksjoner i Spotlight

Den nye spotlighten gir deg ikke bare mulighet til å søke opp filer på Macen din, den gir deg også mulighet til å søke opp informasjon fra Wikipedia, Bing, nyheter, kart, filmer etc.

Safari

En ny «smart» verktøylinje som gir deg tilgang til Bing, bokmerker, Wikipedia osv. Den nye tab- visningen gir deg enkel oversikt over alle dine åpne vinduer i et rutefremstilling, med vinduer fra samme nettsted oppå hverandre.

Mail

Enklere design sammen med støtte for Markup, noe som lar deg redigere vedlegg rett i mail- programmet. Den nye funksjonen Mail Drop lar deg også laste opp vedlegg på størrelse inntil 5GB, uten ekstra kostnad!

Continuity – Mac og iOS fungerer nå enda bedre sammen

Continuity er samlebetegnelsen på et sett funksjoner som er tilgjengelig for enheter med Yosemite og iOS8. Et eksempel er funksjonen Handoff, som iPhonen overta oppgaver som er påbegynt med Mac og motsatt. Handoff virker med forskjellige apper, som for eks. Keynote, Safari og Pages.

Telefonsamtaler og SMS – nå også på Macen din

En annen funksjon som går under Continuity lar deg svare på alle telefoner og SMS-meldinger som kommer til iPhone på Macen, slik at du slipper å bytte enhet.

iCloud Drive

iCloud drive er kort fortalt en mappe som blir tilgjengelig i Finder- vinduet med Yosemite. Alle filer som har blitt lastet opp til iCloud fra diverse iOS og Mac apper finnes her. Man kan i tillegg lagre sine egne filer her for tilgang på alle sine iCloud enheter; veldig likt som funksjonaliteten til dropbox.