Vi bruker cookies for å gi deg en bedre opplevelse av nettsiden vår. Ved å fortsette å bruke siden, godtar du bruken av cookies.Lukk melding

Oppdater programmer i bakgrunnen!

Om du er som meg, ser du deg kanskje lei av at Macen spør om du har lyst til å oppdatere programvare, og omstarte maskinen. Det kommer ofte oppdateringer til programmer og programvare du har på Macen, og det er lurt å prøve å holde tritt. Allikevel trykker jeg oftere enn ikke på «Minn meg på det imorgen». Men en løsning er i horisonten for både meg og mine likesinnede! Det er mulig med OS X Yosemite å gjøre oppdateringene i bakgrunnen. Denne artikkelen tar for seg hvordan.

Med automatiske oppdateringer vil programvaren oppdateres med en gang Macen oppdager det, eller om natten når maskinen ikke er i bruk. Maskinen vil omstartes automatisk, de gangene det er behov for det. Altså er det svært liten jobb igjen for deg, og prokastinering blir unødvendig.

Skjermbilde 2015-01-29 kl. 16.55.14

 

Første gang oppdateringer er klare, vil Yosemite gi deg en varsling i høyre hjørne med muligheten til å skru på Automatiske oppdateringer.

Du kan også skru det på under App Store Systemvalg. Huk av for det markerte området på bildet under, som sier «Last ned nye oppdateringer i bakgrunnen». Her kan du også velge hvorvidt Macen skal oppdatere programmer (som Google Chrome eller Spotify) eller OS X oppdateringer (Som Yosemite).

Automatiske Oppdateringer

 

Dra ned meldingsvarsler!

Visste du at du kan besvare meldinger, uten å åpne meldingen? Det hele er veldig enkelt. Vi skal gå igjennom det her, i dette kjappe tips & trikset.

Se for deg at du holder på med noe annet på telefonen, og du får en melding. Da vil det komme et banner med et varsel. Dette banneret kan du simpelthen dra ned, så vil du få muligheten til å svare på meldingen. Dette uten å åpne noen applikasjon, som vist på bildet under.

draned copy IMG_5847

 

Dette er altså nytt, og krever iOS 8. Det er en enkel funksjon, som gjør de små tingene enda litt lettere med iPad og iPhone.

Tilbakeblikk på det siste halvåret

Vi har kommet godt i gang med det nye året. Den siste måneden har bydd på utrolig mange utfordringer med ferie, tekniske problemer og en solid økning i medlemstall. Derfor har vi ikke rukket å summe oss og tenke over vi har vært gjennom det siste halvåret og nå er det tid for tilbakeblikk.

 

I sommer ble eplegjengen utvidet med to nye hoder. Magnus har kommet inn som et friskt pust og bidratt med mye kunnskap og gode innspill. Han har hovedfokus på Eplehjelp og hjemmehjelp-biten, men er veldig delaktig i Epletips også. Herman har tatt kontroll på den IT-tekniske delen og vi merker at det er godt å ha noen som er virkelig gode på alt fra koding til design og oppsett.

 

I august var det tilbake på skolebenken og utfordringen med å kombinere studier, engasjement i studieforeningen og drift av siden var stor. Gjennom fellesjobbing og klar ansvarsfordeling, klarte vi å få opp momentet og holde den klassiske ”spiriten” oppe. Vi fikk en fin strøm av nye medlemmer, kom med nye kurs, tips og triks og stemningen var god.

 

I begynnelsen av November slo eksamensperioden i gang for fullt. Dette betyr halvannen måned innelåst på lesesalen med hodet i bøkene. I midten av desember var alle gutta ferdig med eksamen og klare for å ta igjen det tapte med epletips. Nye kurs ble laget, tips og triks ble skrevet og vi var i gang igjen. Deilig!
Før jul kjørte vi i gang en julekampanje med halv pris på medlemskap hos oss. For å være så tilgjengelige som mulig, sto vi på stand på Sandvika Storsenter i ukene før jul. Her traff vi mange hyggelige epleinteresserte og til og med flere av medlemmene våre kom innom og hilste på. Utrolig hyggelig!

 

Etter at ribba var fortært og aquaviten likeså, ble det ingen tid til å hvile på laurbærene. Om det var mange som fikk Apple-produkter til jul eller om vi traff veldig på markedsføringen vites ikke, men vi fikk plutselig veldig stor pågang av nye medlemmer! Dette er selvfølgelig bare morsomt og hyggelig, men det bød på noen utfordringer også.

 

For det første, sviktet mailsystemet vårt rett før nyttår. Det gjorde at alle som registrerte seg ikke fikk informasjon om innlogging, brukernavn og passord og dermed ble det vanskelig å komme seg inn. Dette løste vi så godt det lot seg gjøre, ved å være tilgjengelige på chat og support fra morgen til kveld og vi mener selv at vi rodde det i land!

 

Utover dette ble fikk vi mange tilbakemeldinger på at nettsiden vår, i enkelte tilfeller, kunne være vanskelig å navigere seg rundt på og at kursopplevelsen ikke var optimal. Vi er avhengige av tilbakemeldinger for at vi skal forbedre oss og setter stor pris på alt av konstruktiv kritikk. Derfor har vi brukt hele januar på utvikle nye sider som er enklere, finere og mer intuitive. Det er vår mening, så er vi veldig spente på å se hva dere som ser kursene mener!

 

 

Merk dine favorittbilder!

Vi oppdager stadig nye funksjoner vi ønsker å dele med dere! Dagens funn er en snedig funksjon i bilder på iOS (iPhone og iPad). Vi har funnet en måte du enkelt kan lage et album med dine favorittbilder.

Som vist på bildet under, ligger det et lite hjerte under bildene dine i fotoalbumet på iOS.

IMG_5816

 

Trykker du på hjertet, vil du legge bildet under «Favoritter» – et eget album i bildene dine. Herifra kan du bedre velge hvilke bilder du for eksempel skal ha med i årets fotobok, eller rett og slett bare ha noen bilder du liker bedre å se på enn andre!

IMG_5817               IMG_5818

Oppdatere fra Snow Leopard til Mavericks

Mange av de vi snakker med kjører eldre operativsystemer på Macene sine. Mange fordi de liker det, men noen også fordi de syntes det er skummelt eller vanskelig å oppgradere. Apple har for lengst avsluttet support og vedlikehold av OS X Snow Leopard, et operativsystem mange har, og det er smart å oppgradere. Denne artikkelen handler om hvordan du kan oppdatere til Mavericks.

Så godt som alle Macer laget etter 2007 støtter Mavericks. Hvis du er usikker på når Macen din er fra, kan du sjekke dette under «Om denne maskinen» i Apple-menyen. Det er viktig å huske å ta backup før du oppdaterer. Du kan lære hvordan her.

1. Oppdater Snow Leopard til siste versjon

For å få lastet ned Mavericks må du ha Snow Leopard 10.6.8. For å oppdatere, må du klikke på «Programvareoppdatering» eller «Software update» i Apple-menyen. Når maskinen har sjekket og eventuelt funnet programvareoppdateringer, følger du trinnene, laster ned og starter om maskinen.

mountain-lion,M-Z-424619-13mountain-lion,M-Y-424618-13                          snow-leopard,N-D-424633-13

2. Finn Mavericks-oppdateringen

Når du har oppdatert Snow Leopard til nyeste versjon, kan du åpne App Store, og søke opp Mavericks.

snow-leopard,N-C-424632-13      f

3. Last ned oppdateringen

Klikk på «Free Upgrade» eller «Gratis» og videre «Installer» for å laste ned.

4. Skriv inn Apple ID og passord

snow-leopard-mavericks,N-J-424639-13

5. Følg installasjonstrinnene

Resten av prosessen er ganske intuitiv. Følg trinnene som vil vises på skjermen, så skal du komme trygt i havn!

mavericks,N-S-424648-13

 

 

Syntes du dette var vanskelig, kan vi anbefale vårt Ny på Mac-kurs. Kurset passer for nybegynnere, og de som har hatt Mac i flere år, men som kanskje ikke er helt komfortable og trygge i bruken. Kurset finner du her.

Ukesnummer i Kalender på Mac

Igår skrev vi om hvordan iPhone og iPad kan vise ukesnummer i kalenderen. Flere har lurt på om dette også er mulig på Mac, og det er det absolutt. Denne artikkelen tar for seg hvordan.

Under Kalender i menylinjen, finnes menyvalget Valg.

Når du klikker på dette kommer du inn på kalendervalg. Her kan du justere og tilpasse kalenderen din til å passe deg best. Vi skal under fanen Avansert.
Her kan du huke av for Vis ukesnummer.

ukesnummer 3

Ukesnummer på kalender

gMJRp2sVisste du at du kan få ukenummer på kalenderen på iPhone og iPad? Det visste ikke jeg, og det har vært fryktelig frustrerende! Nå har jeg derimot lært det, og har planer om å videreføre min nyvunne kunnskap.

Det er veldig enkelt, men innstillingen er godt gjemt. Gå til Instillinger → Mail, kontakter, kalendere. Her får du opp flere valg, men det er kalendere vi er interessert i. Her kan du justere litt som du vil, blant annet kan du aktivere ukenummer på kalenderen din.

ukesnummer kalender

Reklamefri søkemotor

Når du benytter deg av Google, er ikke resultatet du før alltid relevant. Søkeresultatet er basert på hvor du befinner deg, hva du liker, hvor på nettet du har vært og flere andre faktorer. Privatliv er viktigere enn aldri før, fra bildene vi tar til nettstedene vi besøker. Apple ga oss med iOS 8 en mulighet til å unslippe all markedsføringen med søkemotoren DuckDuckGo.

DuckDuckGo fungerer på samme måte som Google eller Bing, men skyr seg for markedsføring og søkealgoritmer. Det betyr at søkeresultatet du får kun vil basere seg på relevans og popolæritet. DuckDuckGo lover forøvrig også å ikke spore og dele vanene dine, så hvor du er og hva du liker har ingen ting å si.

Du aktiverer DuckDuckGo under Instillinger → Safari → Søkemotor → Aktiver DuckDuckGo

supern

Du kan også aktivere DuckDuckGo som standard søkemotor i Safari på Mac.

Det gjør du ved å gå til Valg under Safari i menylinjen, og videre velge DuckDuckGo under fanen Søk.

valg1 valg2

 

Syntes du dette var interessant, kan du utforske Safari mer i vårt kurs «Safari på iPad». Kurset finner du her.

 

Familiedeling: Flere kontoer – ett iTunesbibliotek

Det har tidligere vært krunglete å få delt iTunes bibliotek med familiemedlemmer. Dette er nå mulig med noe som kalles Familedeling, etter iOS 8 oppdateringen. Familedeling gjør det lettere for opp til seks personer i din familie å dele iTunes bibliotek, iBooks, og App Store kjøp, uten å dele konto. Det kan betales med samme kort, og foreldre kan kontrollere barns pengebruk.

 

Start Familiedeling

For å benytte deg av Familiedeling trenger du en Apple ID, logget inn på iCloud og iTunes, iOS 8 på iPhone eller iPad og OS X Yosemite på Mac.
En voksen i familien kan sette opp Familiedeling, og bli organisator. Dette betyr at den voksne kan invitere medlemmer, og kontrollere kjøp.

For iOS 8 gjelder følgende trinn for å sette opp Familiedeling:

1. Gå til Instillinger → iCloud
2. Trykk på Konfigurer Familiedeling
3. Bekreft at du ønsker å være familieorganisator, og at du er logget inn med korrekt Apple ID
4. Følg intruksjonene på skjermen. Det er veldig intuitivt, og skal gå godt for seg.

Supern

 

For OS X Yosemite gjelder følgende trinn for å sette opp Familiedeling:

1. Åpne Systemvalg og klikk på iCloud
2. Klikk på Konfigurer Familie
3. Følg instruksjonene på skjermen for å fullføre.

settoppOS

 

Inviter familiemedlemmer

For iOS 8 gjelder følgende trinn for å invitere familiemedlemmer:

1. I Instillinger, gå til iCloud → Familie → Legg til familiemedlem
2. Skriv inn ditt familiemedlems navn eller epostadresse
3. Følg instruksjonene på skjermen. Du kan se status på invitasjonen under Instillinger → iCloud → Familie

supern2

Screenshot 2015-01-02 17.13.53
Dette er invitasjonen familiemedlemmet vil få

 

For OS X Yosemite gjelder følgende trinn:

1. Under Systemvalg, klikk på iCloud
2. Klikk på Administrer familie
3. Klikk på +, og følg instruksjonene på skjermen

administrer leggtil

 

Dersom du lurer mer på iCloud, kan vi anbefale vårt iCloud-kurs. Det passer for nybegynnere vel så godt som for viderekommende, og er veldig viktig kunnskap. Du finner kurset her.