For oss som har vokst opp med internett føyer backup, oppdatering og konfigurering seg inn i rekken av daglige banaliteter på linje med å pusse tennene. Mange som ikke er vokst opp under samme digitale forhold har derimot store problemer med å henge med i utviklingen. Heldigvis finnes det håp. Kjære analoge hoder, dere kan få til mye mer enn dere tror!
Marit Figenschou beskriver i sitt blogginnlegg Et analogt hode i en digital verden avgrunnen som skiller måten ulike generasjoner forholder seg til den nye digitale hverdagen på. Dessverre er det slik at svært mange over 45 år(!) i dag mangler helt grunnleggende digitale kunnskaper. Jeg vet dette fordi jeg daglig møter mange av dem.
Hvordan høyreklikker jeg?
For fire år siden startet jeg firmaet Eplehjelp som driver opplæring og support på Apple-produkter. Etter å selv ha stått i butikk opplevde jeg at kundene gikk ut av butikken med forventningen om at nå skal alt bli så enkelt – jeg har jo Mac! Veldig mange av disse kom tilbake uken etter for å spørre etter iCloud-oppsett, backup og nøkkelringtilgang. Forventningen var ikke innfridd. I dag får jeg daglig spørsmål om helt elementære ting: Hvordan høyreklikker jeg? Kan jeg selv velge skrivebordsbakgrunn? Forsvinner alt innhold om jeg minimerer skjermen?
Ikke så farlig å gjøre feil
Mangelen på den grunnleggende forståelsen gjør at mange vegrer seg fra å prøve. Men tastene biter ikke. Det gjør heller ikke innstillinger, systemoppdateringer, eller Safari. Selv ikke det å skrive passord feil 3 ganger fører til verdens undergang – det vil bare ta litt tid å lage et nytt. Feilene vi gjør i den digitale verden kan veldig ofte vel så enkelt rettes opp i, som i den analoge. Selv en mappe som er slettet kan du mest sannsynlig finne tilbake til igjen.
Mestringsglede
Figenschou har helt rett i at vi som allerede trives i den digitale verden må bli bedre til å hjelpe. Ting er ikke “bare sånn”, men derimot kan det læres bort. Mange unge vil få seg en overraskelse over følelsen det gir å se mestringsfølelsen til noen som lærer seg sin første tastatursnarvei. Min erfaring er også at mange har problemer med å spørre om hjelp. Da mener jeg hjelp til å forstå. Det oppleves for mange som en altoppslukende tragedie å melde pass på et så trivielt, men samtidig så viktig område som digital forståelse. Neste gang du trenger hjelp til å gjenopprette enda et passord, sett deg ved siden av den som hjelper og spør hvorfor dette passordet skal ha minst en stor bokstav, et tall og et spesialtegn.
Champagneseier
En av våre kunder, Kirsti 78 år, fortalte meg med et smil om munnen forrige gang jeg traff henne at hun nå feirer hver gang hun klarer å koble seg på nett med et glass champagne. Det er viktig å feire sine seire. Men la det ikke være noen tvil. Kirstis digitale liv har ikke bare vært en eneste stor fest. Hun har derfor heller ikke rukket å gå tom for champagne. Enda.